Om att be om hjälp och att få hjälpa.

Idag fick jag återigen ynnesten att få hjälpa en människa att duscha. Hon hade varit rejält sjuk i mer än två veckor och inte orkat tidigare och av hänsyn till oss i personalen inte velat fråga om någon kunde hjälpa. Hon har tänkt att det är många sjuka på avdelningen och fostrad att inte ta upp för mycket tid för någon annan. Idag kände hon sig ganska stark och vågade dessutom fråga. Det var den skönaste dusch hon kunde minnas sa hon.

Efteråt pratade vi om det att det är svårt att be om hjälp och svårt att ta emot hjälp men när man gör det så händer det något inom oss. Både inom den som får hjälpa och den som vågat fråga.

Vad är det värsta som kan hända när en ber om hjälp? Att den andre säger nej. Vad händer då? Ingenting egentligen. Då kan en tänka att det var bra att den andre sa nej och fråga nån annan. Eller hur? Värre än så är det inte. Att kunna säga nej är inte heller farligt eller världsomvälvande. Om du säger nej så är det mycket bättre än att göra något mot din vilja. Jag lovar att den som frågat och fått nej kommer att hitta någon annan som hjälper.

Men ingen annan kan veta om du inte säger till om du behöver hjälp. Om den som frågar om hjälp dessutom vet att du säger nej om du inte kan eller vill hjälpa så blir det lätt att fråga en annan gång. Bättre ett ärligt nej…ja ni vet. Så tänker jag. Det är personlig utveckling såklart och rädslor kommer någonstans ifrån.

Någon har säkert sagt nej nån gång då du verkligen behövt hjälp och då kändes det fruktansvärt jobbigt. Men det betyder inte att du kommer att få nej varje gång du frågar. En av de högst rankade sakerna på listan av välmående och upplevd lycka är just att få hjälpa. Ta det inte personligt om nån säger nej. Våga fråga igen och igen. För vad är det värsta som kan hända? Att inget händer och det hade det inte heller gjort om du inte hade frågat första gången.

Möt rädslan, våga blotta dig. Det händer något fint inom dig då. När du vågar stå upp för dig själv och tillgodose dina behov. Ingen annan kan veta vad du vill ha om du inte säger det. Så tänker jag. Självkärlek.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *